duminică, 10 mai 2015

castorul - inginerul pădurii

Castorii sunt mamifere de lungime medie, având o lungime a corpului de până la 90 cm. Greutatea castorilor variază, în funcție de specie, de la 10 kg până 31 kg. Au o blană mătăsoasă, de culoare brună-roșietică. Castorii au un corp alungit, cu membre mici și puternice. Coada lor neacoperită este mare și lată.

 - La mijlocul iernii, castorii tineri își caută un partener de reproducere, cu care rămân în majoritatea cazurilor până la sfârșitul vieții. Castorii se reproduc la sfârșitul iernii, în luna februarie, iar perioada de gestație durează aproximativ 100 de zile. De obicei, o femelă dă naștere la 5-8 pui. Puii se nasc cu blană, cu ochii deschiși și având dinții incisivi dezvoltați. Puii rămân cu părinții până la maturitate. - Castorii pot fi găsiți în preajma râurilor și a bazinelor acvatice medii și mari, în America de Nord și în unele regiuni ale Americii de Sud.

 - Ca și omul, castorul își modifică considerabil și își adaptează mediul vital propriilor necesități. Trăiește în păduri virgine, în ape curgătoare care nu îngheață iarna. Preferă pădurile de foioase, în care apar: salcia, plopul, salcâmul și arțarul. Poate doborî copaci de dimensiuni incredibile cu ajutorul incisivilor. Își construiește baraje pe cursul apelor repezi, din crengi, mâl, pietre și bețe, perpendicular pe curenții de apă. În acest fel, zona din spatele barajului va ajunge sub apă, formându-se astfel o mlaștină ce va fi luată în stăpânire de plante acvatice, insecte, păsări și pești. Castorul Canadian își construiește cetatea în lacul de acumulare astfel format, în timp ce Castorul European își construiește rețeaua de galerii pe mal. În habitatul astfel creat, castorul își sapă canale în mâl cu ajutorul membrelor anterioare, pentru a ajunge mai usor la sursele de hrană. Prin aceste canale, își transportă copacii doborâți și își cară crengile la noile locuri de construcție a barajelor. Ca și celelalte rozătoare, castorii comunică prin intermediul mirosului. Pe suprafața întregului teritoriu acesta percepe mirosul secreției glandulare cremoase, pe care castorul o întinde pe pietre și pe mâl.

 - Comportament: este un animal acvatic, sociabil, activ mai ales noaptea; construiește diguri mari.

 - Hrana: mai ales scoarța copacilor.

 - Durata vieții: 15-21 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu